Cebula, czyli napopularniejsze warzywo na świecie

Jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Od czasów antycznych doceniano jej walory od- żywcze i lecznicze. Jest wprawdzie uboga w witaminy, lecz jej główną zaletą są bakteriobójcze fitocydy oraz olejki eteryczne.

Regularne spożywanie cebuli przedłuża życie, działa prze- ciwinfekcyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomocna jest przy arteriosklerozie, gdyż powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz pomaga usunąć zmęczenie fizyczne i umy-słowe. Zapobiega prostacie i wzmacnia potencję płciową.

Przeciw katarowi należy pić kilkakrotnie w ciągu dnia po ły-żeczce syropu z pokrojonej i zasypanej cukrem cebuli.

Przeciw kamieniom żółciowym należy pić przez tydzień na noc napój sporządzony z pokrojonej drobno cebuli, z 4 łyżkami oliwy, 150 ml wody i 4 dag smalcu nie solonego. Mieszankę tę trzeba gotować przez 10 minut i pić gorącą.

Przy bólach reumatycznych ulgę przynosi przykładanie okładu z surowej utartej cebuli, podobnie jak przy migrenie pomocne są takież kompresy położone na czole.

Zapach cebuli niwelują dwa rozgryzione ziarnka kawy naturalnej, spożycie jabłka, kopru lub kilku liści pietruszki.

Czosnek był znany i doceniany na świecie już od niepamiętnych czasów, a informacje na ten temat można znaleźć w wielu krajach. Obecnie jego zastosowanie jest wszechstronne.

Podobnie jak cebula jest ubogi w witaminy i kwas askorbinowy, zaś jego wielką zaletą są fitocydy. Jest najbardziej bakteriobójczy ze wszystkich warzyw. Ma niezwykle rozległe właściwości lecznicze. Przeciwdziała miażdżycy, pasożytom jelitowym, niszczy w organizmie wszelkie wirusy i drobnoustroje, obniża ciśnienie, dezynfekuje, jak również utrudnia powstawanie nowotworów.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>