Chrom i kobalt

Zaawansowane badania nad rolą chromu w organizmie trwają dopiero od dwudziestu lat. Wiadomo już, że niedobór chromu w ustroju podnosi poziom cukru i cholesterolu we krwi, a to prowadzi do cukrzycy i chorób sercowo-naczy- niowych.

Zapotrzebowanie na ten minerał wynosi około 150 mg na dobę. W przeciwieństwie do niektórych innych metali nadmiar chromu nie jest obojętny dla organizmu.

Chrom jest szczególnie potrzebny osobom w podeszłym wieku, dlatego tak bardzo interesują się nim gerontolodzy. Stwierdzono, że spożywanie większych ilości cukru powoduje wydalanie wraz z moczem dużych ilości chromu z organizmu. Jest to kolejny argument za ograniczeniem spożycia cukru i słodyczy. Wielu specjalistów zaleca większe dawki dobowe chromu dla osób powyżej 45. roku życia, podobnie jak dla matek karmiących, osób w stanach pooperacyjnych i po złamaniach kości oraz tych, którzy często spożywają alkohol.

Najwięcej chromu znajduje się w drożdżach piwnych, wątrobie, ziemniakach w mundurkach, wołowinie, świeżych warzywach, chlebie razowym, serach i płatkach kukurydzianych. Najlepiej jest uzupełnić poziom chromu w sposób naturalny, pijąc drożdże zalane szklanką gorącego mleka lub wody. Można też łykać tabletki drożdżowe.

Kobalt jest nierozerwalnie związany z witaminą B12. Jeżeli organizm wykazuje odpowiedni poziom tej witaminy, również nie brakuje i kobaltu. Witamina B12 potrzebna jest do produkcji nowych tkanek, wytwarzania czerwonych ciałek krwi, szpiku kostnego, ma wpływ na narząd wzroku, sprawność umysłu, metabolizm i stan systemu nerwowego.

Witamina B12, a więc i kobalt, znajdują się wyłącznie w pro-duktach pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie muszą niedobór ten wyrównywać poprzez picie drożdży lub spożywanie jaj i nabiału.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>