Co nam grozi gdy zabraknie w organiźmie witaminy B6

Nazywana również pirydoksyną, rozpuszcza się wodzie i alkoholu. Jej niedobór w organizmie przejawia się w stanach zapalnych skóry, dłoni, stóp, ust, zaniku mięśni, trzęsieniem się głowy lub kończyn, niedokrwistością, łojotokiem i wieloma innymi schorzeniami. Niewielki tylko brak witaminy B6 może wywołać zwykłą depresję. Niektóre osoby, mimo że jedzą niewiele, nie mogą schudnąć. Wyrównanie poziomu pirydoksyny sprzyja pozbywaniu się nadwagi.

Norma dobowego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę wynosi 2 mg, ale w stanach chorobowych należy dostarczać jej wielokrotnie więcej. Najwięcej pirydoksyny znajduje się w następujących produktach:

Nazywana jest też kobalaminą. Odkryta została w 1934 r. Jej niedobór powoduje anemię. Objawami niedoboru są: chroniczne zmęczenie, pieczenie języka i trudności w chodzeniu. Do czasu jej wykrycia anemię złośliwą uważano za chorobę nieuleczalną.

Najwięcej kobalaminy znajduje się w wątrobie wołowej i cielęcej oraz w innych produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mleko, jaja, sery, mięso i ryby.

Rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Jego brak w pożywieniu wywołuje siwiznę, czyraki, egzemy, pęknięcia skóry, obniżenie odporności na przeziębienia i inne.

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na tę substancję wynosi 10 mg, a przy stanach chorobowych lub dużym wysiłku fizycznym nawet więcej. Najwięcej kwasu pantotenowego znajduje się w następujących produktach:

Zwana też kwasem askorbinowym, jest najbardziej potrzebna or-ganizmowi. Jej niedobór wywołuje szkorbut, któremu towarzyszy wiele innych dolegliwości, jak: nadmierne chudnięcie, pękanie na-czyń krwionośnych, zapalenia dziąseł, wypadanie zębów itp.

Rola witaminy C w organizmie jest o wiele większa niż sądzimy. Naukowcy stwierdzili, że u osób po zawale serca poziom tej witaminy gwałtownie spada. Badania wykazały, iż przy zawale lub poważnych schorzeniach serca organizm wykorzystuje kwas askorbinowy do budowania nowej tkanki kwas spełnia tu rolę czynnika łączącego tkankę. Nie ulega dziś wątpliwości, że witamina C, podnosząc ogólną odporność organizmu, zwiększa też odporność na choroby nowotworowe, potrzebne są jednak duże jej ilości. W przeciwieństwie do zwierząt człowiek nie może jej magazynować i zmuszony jest na bieżąco uzupełniać jej poziom.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>