Czy otyłość może być dziedziczna?

Tłuszcze stanowią zazwyczaj do 25 proc. masy ciała u mężczyzn i 20 proc. u kobiet. Są to ilości dość duże. Zmagazynowane rezerwy pozwoliłyby przeżyć bez przyjmowania pożywienia około 40 dni (tak długie posty znamy chociażby z Biblii). Tkanka tłuszczowa zarówno u osób otyłych, jak i u szczupłych składa się z takich samych komórek, różnica polega tylko na tym, że u osób otyłych komórek tych jest więcej, mogą też mieć większe rozmiary.

W tym momencie dochodzimy do istoty procesu chudnięcia. Jest to, oczywiście, proces pozbywania się nadmiaru tłuszczu, ale tylko i wyłącznie poprzez zmniejszenie wielkości komórek tłuszczowych, a nie ich ilości. Liczba komórek tłuszczowych ustala się już w dzieciństwie i pozostaje nie zmieniona przez resztę życia. Ma to takie znaczenie, iż człowiek po schudnięciu podatny jest na ponowne przytycie z powodu możliwości powiększania się owych komórek.

Dotychczas nie stwierdzono jednoznacznie, czy otyłość jest dziedziczna. Wszystko wskazuje na to, że dziedziczna może być skłonność do nadmiernego jedzenia, a nie do tycia. Kto już w dzieciństwie jest przekarmiany przez nadopiekuńczą mamę, ten wskutek przyrostu komórek tłuszczowych będzie miał skłonność do nadwagi.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>