Dieta weekendowa

Śniadanie: pomarańcza, kawa lub herbata. Obiad: dwa jajka na miękko lub sadzone, dwa duże pomidory ze szczypiorkiem lub cebulą, szklanka mleka, kawa lub herbata.

Kolacja: filiżanka chudego bulionu, 200 g chudego, gotowa-nego mięsa wołowego ze startym chrzanem, pół główki sałaty, filiżanka utartych selerów i posypanych siekaną natką pietruszki, herbata z cytryną.

Dieta weekendowa. Jeśli nie ma potrzeby zbytniego odchudzania się lub jest to trudne, propoipujemy dietę dwudniową, możliwą do zastosowania podczas dwóch dni wolnych od pracy. Zalecana jest w miejsce cyklicznej głodówki, oczyszczającej organizm z tzw. złogów. Dzienna porcja zawiera około 800 kalorii. Potrawy można stosować zamiennie, pamiętając, aby przez dwa dni spożyć nie więcej niż 1600 kalorii.

Śniadanie: 20 g winogron, 50 g migdałów, 4 łyżki płatków zbożowych, 150 ml mleka chudego, łyżka soku z głogu. Umyte winogrona przepołowić i usunąć pestki. Migdały grubo posiekać, wymieszać z winogronami i płatkami. Połączyć mleko z sokiem i zalać nim produkty. Przygotować tuż przed spożyciem.

Drugie śniadanie: 2 kromki chleba razowego, serek topiony, pomidor, mała cebula.

Obiad: 2 owoce kiwi, 1 banan, 1 jabłko, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru waniliowego, łyżka płatków zbożowych, słodzik. Kiwi i banana obrać i pokroić w plasterki. Z jabłka usunąć pestki i również pokroić. Sok z cytryny, cukier waniliowy i słodzik wymieszać, a uzyskanym sosem polać wymieszane warzywa. Sałatkę przykryć i odstawić na godzinę. Tuż przed podaniem posypać płatkami.

Podwieczorek: połówka średniej wielkości kalarepy. Kolacja: 50 g łuskanego grochu, listek laurowy, połowa pora, marchew, 50 g selera, pietruszka, natka, sól do smaku. Dzień wcześniej namoczyć groch. Zagotować ćwierć litra wody z listkiem laurowym i odrobiną soli. Do wywaru dodać groch i pod przykryciem gotować do miękkości. W tym czasie umyć i pokroić por, marchew, seler i pietruszkę. Gdy groch będzie już miękki, dodać do niego warzywa i gotować jeszcze przez 15 minut. Doprawić do smaku i podawać z posiekaną natką.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>