Duże sukcesy z zastosowaniem koloru czerwonego

Duże sukcesy z zastosowaniem tej barwy osiągnięto też w le-czeniu melancholii. Chorych umieszczono w pokoju o ścianach pomalowanych na czerwono i z czerwonymi szybami. Osoby ciężko chore powinny przebywać w pomieszczeniu o spokojnej czerwieni, w którym znajdowałyby się również przedmioty w kolorze niebieskim. Połączenie obydwu tych kolorów mobilizuje organizm do samoobrony, przez co następuje szybszy powrót do zdrowia.

Według chromoterapeutów, na organizm ludzki oddziałują również barwy metali, z którymi stykamy się, barwy ubrań i spożywanych owoców. Metalami emitującymi czerwień są żelazo, cynk, miedź oraz jej stopy, z produktów żywnościowych: buraki, rzodkiewka, czerwona kapusta, szpinak, sałata, większość owoców o czerwonej skórce, np. wiśnie, czereśnie, porzeczki itp.

Działa wyzwalająco na funkcje cielesne i mentalne. Jest bardzo ciepły i bardzo przybliżający, pobudza i oddziałuje dodatnio na cały organizm. Przez terapeutów nazywany jest barwą niższych zdolności intelektualnych, wiedzy zdobywanej tylko na własny użytek. Jego wpływ na umysł przejawia się między innymi uczuciem wyzwolenia od wszelkich ograniczeń. W niektórych wypadkach nadmiar tego koloru może wywoływać w umyśle i odruchach zbyt daleko idącą wyrozumiałość oraz tolerancję dla słabostek swoich i innych osób bądź rozdrażnienie i pobudliwość.

W placówkach leczenia kolorami barwa ta wykorzystywana jest do zwalczania chronicznej bezsenności. Pacjentów umieszcza się w pokoju pomalowanym na ten kolor, łącznie z szybami okiennymi. W nocy świecą się lampki w tym samym kolorze.

Barwa pomarańczowa korzystnie wpływa na proces trawienia, skutecznie leczy choroby układu oddechowego, np. astmę lub zapalenie płuc. Zalecana jest również przy osłabionej pracy serca, duszności lub ospałości. Nastraja optymistycznie i mobilizująco.

Kolor ten znajduje się w metalach: niklu, cynku i manganie oraz w większości jarzyn i owoców o skórce w barwie pomarańczowej, jak marchew, kalarepa, dynia, pomarańcze, morele, śliwki, mango, melony, mandarynki i brzoskwinie.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>