DZIKA KACZKA W CZERWONEJ KAPUŚCIE

10 października 2013 Przepisy  No comments

Dzika kaczka, sól, trzy ziarna jałowca, trzy łyżki tłuszczu, 50 dkg czerwonej kapusty, jedna cebula, łyżeczka margaryny, łyżeczka mąki, pół szklanki czerwonego wina, cukier

Dziką kaczkę – nasoloną i skruszałą – umyć, podzielić na części, natrzeć je utłuczonym jałowcem, zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron, podlać wodą i dusić do miękkości na słabym ogniu pod przykryciem. W połowie duszenia dodać po- szatkowaną kapustę i posiekaną cebulę oraz wlać pół szklanki wody. Gdy składniki są miękkie, z margaryny i mąki przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją zimną wodą, dodać do potrawy i zagotować. Dodać wino, wymieszać i przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z ziemniakami z wody.

GŁUSZEC PIECZONY I Głuszec, dwie cebule, dwie liście laurowe, po 4 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, szklanka octu, jedna5 dkg pokrojonej w paski świeżej słoniny, sól, 5 łyżek tłuszczu

Zagotować w rondlu dwie szklanki wody z dodatkiem pokrojonej cebuli, liści laurowych, ziarn pieprzu, angielskiego ziela i jałowca. Po ostudzeniu dodać ocet i wymieszać. Głuszca zalać w kamionkowym naczyniu zimną zaprawą i pozostawić w chłodnym miejscu na dwie-4 dni (codziennie należy zmieniać położenie tuszki w zaprawie). Po wyjęciu z zaprawy należy osuszoną tuszkę naszpikować słoniną, osolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć tłuszczem, ułożyć w naczyniu do pieczenia i upiec w piekarniku, polewając spływającym tłuszczem. Podawać z ziemniakami i surówką.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*