Dzika róża i jej zalety

Dzika róża jest bez wątpienia królową wszystkich ziół, tak jak jej ogrodowa siostra królową wszystkich kwiatów. Dzika róża to bogactwo witamin. W żadnej innej roślinie nie ma tyle witaminy C, co właśnie w róży. Wystarczy spożyć trzy owoce dzikiej róży, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę (cytryna ma wielokrotnie mniej witaminy C). Drugim atutem róży jest zawartość witaminy A w ilości nie mniejszej niż w marchwi. Ponadto zawiera witaminy B.,, B2, E, K i P oraz kwasy foliowy i organiczne, garbniki, cukry, białka, glikozydy, magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, siarkę i inne pierwiastki.

Róża wzmacnia zatem odporność organizmu na choroby zakaźne, przeziębienia, grypę, pomaga zwalczać szkorbut, krwawienia z dziąseł, wpływa również hamująco na proces starzenia się, przyśpiesza gojenie się ran, zapobiega miażdżycy, zawałom serca i zaburzeniom trawienia.

Zapobiegawczo i leczniczo zaleca się picie soku z dzikiej róży oraz herbatek z jej owoców. Herbata z róży jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Jeśli nie ma gotowej herbaty w toreb kach do zaparzenia, to łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem lub gotujemy jeszcze przez 4 minuty.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>