Eksperyment w nowojorskiej restauracji

W nowojorskiej jadłodajni z okazji remontu ściany pomalowano na czerwono i żółto. Liczono, iż klienci szybciej będą spożywać posiłki, przez co będzie można zwiększyć rotację. Efekt był taki, że nikt nie zostawał przy stoliku po spożyciu posiłku, aby pogawędzić lub posiedzieć przy kawie, a pośpiesznie zjadał i wychodził, ponadto dochodziło do częstych awantur między gośćmi lub zatargów z personelem. Inny przykład kulinarny: po podświetleniu stołów w restauracji fioletowymi jarzeniówkami konsumenci tracili apetyt, co odbiło się ujemnie na rentowności lokalu.

W przypadku zaburzeń układu trawiennego terapeuta może zalecić np. noszenie okularów z pomarańczowymi szkłami. Jest to o tyle uzasadnione, że barwa pomarańczowa mocno wpływa na pracę wątroby i trawienie. Z kolei kolory żółty i brązowy wywołują dolegliwości układu trawiennego oraz lęk przestrzeni. Z tego względu przy konstruowaniu samolotów całkowicie zrezygnowano z tych kolorów w kabinach pasażerskich, jednocześnie eksponując zieleń i błękit, które wśród pasażerów zwiększają poczucie bezpieczeństwa. Podobnie rzecz ma się na statkach pasażerskich. Kolory żółty i brązowy przyśpieszają wystąpienie choroby morskiej, nawet u osób na nią odpornych.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>