Herbata zdrowsza od pigułek

W Azji i w Europie herbata jest najbardziej rozpowszechnionym napojem. Pojawiła się blisko pięć tysięcy lat temu w Chinach i do dziś nie straciła popularności. Odkrycie tego wonnego napoju wiąże się z wieloma legendami. Najczęściej powtarzana mówi o chińskim cesarzu Chen Nungu, który, odpoczywając w cieniu drzewa, spostrzegł, że do kociołka z gotującą się wodą wpadło kilka listków jakiegoś ziela. Aromatyczny zapach, a następnie smak naparu zachwycił cesarza. To miał być początek triumfu tej rośliny.

Pierwsze zapiski o herbacie pochodzą z początku naszej ery. Istniał już wówczas określony rytuał jej parzenia i picia, a nawet powstał kodeks herbaciany. Prym wiedli Chińczycy i Japończycy. Przypisywali herbacie znaczne właściwości lecznicze, szczególnie w zwalczaniu bezsenności i w chorobach nerek.

Do Europy dotarła dość późno, bo dopiero w XVII wieku. Przywieźli ją Holendrzy jako lek na febrę. Co ciekawe, Chińczycy sprzedali Holendrom tzw. czarną herbatę, tzn. taką, jaką się obecnie pije najczęściej. Otóż w Azji pijano wówczas niemal wyłącznie herbatę zieloną. Czarną uzyskuje się po sfermentowaniu herbacianych liści i ponownym ich wysuszeniu. Chińczycy byli przekonani, że naiwnym Europejczykom sprzedali zepsuty towar, z którym i tak nie mieli co robić, tymczasem Europejczykom zasmakowała właśnie taka odmiana herbaty, innej zresztą nie znali.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>