Ile jeść?

Statystyki wskazują, że np. najwięcej mięsa, 105 kg rocznie, spożywa przeciętny Francuz. Z kolei Niemiec też dużo, bo 99 kg. Na trzecim miejscu plasują się Belgowie – 94 kg, dalej Hiszpanie – 93 kg, Włosi i Grecy – 83 kg, Brytyjczycy – 71 kg, a Polacy – 58 kg. Uzupełniając te dane, wypada skonstatować, iż człowiek w historii swojego rozwoju nigdy nie jadł tyle mięsa, co obecnie – mięso stanowiło nie więcej niż jedną trzecią ogółu jego pożywienia był przede wszystkim zbieraczem, a dopiero potem łowcą.

Wegetarianizm najpopularniejszy jest w Wielkiej Brytanii – stosuje go 7 proc. ogółu mieszkańców (3,5 min osób), w Niemczech – 4,5 proc. (2,9 min), we Włoszech – 1,2 proc. (700 tys.), w Holandii – 4,4 proc. (700 tys.), we Francji –

-0, 5 proc. (500 tys.), w Polsce 0,4 proc. (75 tys.). Najważniejsza jest liczba kalorii, jaką dostarcza się organizmowi. Młodemu mężczyźnie wystarcza 3000 kalorii na dobę, zaś kobiecie w tym samym wieku tylko 2300. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na kalorie maleje. W 50. roku życia mężczyźnie wystarczy 2600 kalorii, a kobiecie tylko 2000. Po 70. roku życia powinno dostarczać się organizmowi nie więcej niż 2/3 kalorii potrzebnych w wieku 30 i 40 lat. W zależności od rodzaju pracy, trybu życia, rasy czy szerokości geograficznej ilości te mogą ulegać pewnym wahaniom.

Kto chce dbać o zdrowie i o linię, powinien wiedzieć, ile kalorii zawierają niektóre produkty.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>