Jaki jest najlepszy miód?

Najwięcej zalet posiada miód dojrzały. Ma wówczas gęstą konsystencję i przelewany układa się warstwami, tworząc niewielki, wolno zanikający wzgórek. Miód niedojrzały jest znacznie rzadszy i przy przelewaniu tworzy małe wgłębienie, ponadto szybko ulega fermentacji i jest mniej wartościowy.

Jak odróżnić, czy miód jest fałszowany, czy nie? Oprócz metod analitycznych istnieją sposoby praktyczne, stosowane od bardzo dawna na targach i bazarach. Pierwszy z nich polega na tym, że kroplę miodu upuszcza się na gładką powierzchnię usytuowaną lekko pod kątem. Fałszowany miód będzie się toczył, prawdziwy – nie. Utarło się też przekonanie, że prawdziwy miód powinien lekko „drapać” w gardle. Nie jest to pewny sposób, gdyż niektóre jego gatunki są łagodne i nie „drapią”.

Jest jednym z dwóch podstawowych surowców, z których powstaje miód, wydzielanym przez specjalne gruczoły roślinne, zwane nektarnikami. Jego zadaniem jest wabienie owadów, odgrywających istotną rolę w zapylaniu roślin.

Głównym składnikiem nektaru są węglowodany, ponadto nie-wielkie ilości związków białkowych, aminokwasów, kwasów or-ganicznych i związków fosforowych. Zawartość cukru jest nato-miast bardzo różna i waha się od 5 do 75 proc., co zależy od rośliny, z której pochodzi nektar.

Nektar może mieć zabarwienie od białego, poprzez żółty, aż do czerwonego. O jego kolorze decydują zawarte w nim barwniki roślinne.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>