Kategoria Stres

Nacieranie i okłady

Podczas nacierania wytwarza się ciepło, które otwiera pory skóry. W wypadku kompresów ważne jest, co one zawierają. Kompresy, które tylko wyciągają, nic w zamian nie wnosząc, są mało wartościowe. Kompres nasycony uryną lub nacieranie uryną przewyższa wszystkie inne tego typu zabiegi.

Czytaj całość

Leczenie mleczkiem pszczelim

Mleczko jest wydzieliną gruczołów młodych pszczół, mającą konsystencję śmietanki i smak lekko kwaśny. Zawiera pięciokrotnie więcej białka niż nawet najbardziej tłuste mleko krowie. Znajduje się w nim 65 proc. wody, 12,5 proc. białek, 12,5 proc. węglowodanów, 6 proc. tłuszczów i 4 proc. innych substancji, ponadto zawiera koncentrację kwasu pantotenowego, nie spotykaną w innych produktach (kwas pantotenowy ma wpływ na długość życia ludzkiego), jest też niezwykle bogate w witaminy, makro- i mikroelementy.

Czytaj całość

Dziecko a kolor

Amerykański chromoterapeuta prof. Maynards jest przekonany, że kolor wywiera na organizm ludzki o wiele większy wpływ, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Na fakt ten należy zwracać uwagę przy wychowywaniu dzieci. Dotyczy to szczególnie koloru ścian pokoju dziecięcego oraz dziecięcych ubrań.

Czytaj całość

Kolor niebieski był stosowany do leczenia

Kolorem niebieskim leczono w przeszłości również niektóre choroby na tle nerwowym, zaburzenia psychiczne, wszystkie choroby gardła, chrypkę, gorączkę, szkarlatynę, tyfus, cholerę, prostatę, ospę, odrę, epilepsję, reumatyzm, biegunkę, wspomagano też ząbkowanie u dzieci.

Czytaj całość

Nowotwory

Jeśli kobieta ma narośl na piersi, to lekarz stara się przede wszystkim określić, czy jest to narośl złośliwa, czy łagodna. W urynoterapii nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ leczenie wszystkich chorób przebiega według tej samej procedury. W pacjencie znajduje się „magiczny” płyn zdolny wyleczyć jego dolegliwości, a jedynym wstępnym warunkiem jest powstrzymanie się od jedzenia, tak jak to czynią zwierzęta, aby dać szansę naturze na wykonanie swojej pracy.

Czytaj całość

Kamica nerkowa

– 100 g oliwy z oliwek rozgrzać na małym ogniu, dodać 25 g czy-stego wosku, 25 g utłuczonego białego kadzidła i 50 g mastyksu. Całość mieszać, aż masa uzyska konsystencję gęstego kremu, ale nie gotować. Zażywać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, na 20 minut przed jedzeniem. Mieszanka nie może dotykać zębów.

Czytaj całość

Przepis na śniadanie

Śniadanie: 2 kawałki chleba, 2 łyżki świeżego, chudego twarogu, łyżka konfitur z borówek, łyżka soku z cytryny, jabłko. Twaróg wymieszać z konfiturami i sokiem cytrynowym, po-smarować nim pieczywo. Jabłko na deser.

Czytaj całość

Urynoterapia

Przed drugą wojną światową dwu uczonych brytyjskich: Baxter oraz Harrogate niezależnie od siebie zażywało własną urynę, a wyniki tej kuracji opublikowali na łamach fachowej prasy. Przyznali, że wyleczyli się z dokuczających im chorób, m.in. Baxter pozbył się rakowatej narośli. Obaj zgodnie uznali, iż ury- na jest najlepszym na świecie środkiem antyseptycznym i prze-czyszczającym organizm. Znane są też wypadki przeżycia dzięki urynie osób zasypanych w gruzach czy górników odciętych w kopalniach przez zawały górotworu, także rozbitków na morzu.

Czytaj całość

Właściwości odżywcze i lecznicze mleczka pszczelego

Na właściwości odżywcze i lecznicze mleczka pszczelego pierwszy zwrócił uwagę żyjący w XVII wieku holenderski pszczelarz Swammerdam. Pierwsze paranaukowe badania przeprowadził sto lat później Francuz Reaumur. Na początku lat 50. naszego stulecia francuski pszczelarz, prof. Alain Cail- las, na podstawie przeprowadzonych doświadczeń stwierdził, że kury, które przestały się już nieść, po spożyciu mleczka pszczelego ponownie zaczęły znosić jaja. Prof. Caillasa poparli wkrótce inni naukowcy, oświadczając, iż regularne zażywanie mleczka pszczelego przez ludzi przynosi takie same rezultaty, jak leczenie żywymi komórkami, czyli przywraca zdrowie i młodość. Była to rewelacja na skalę światową. Do specjalistów leczących nową metodą, jak np. do szwajcarskiego lekarza Niehansa, zjeżdżało wielu polityków i gwiazd filmowych.

Czytaj całość

Otyłość a wygląd

W kulturze zachodniej utarło się przekonanie, iż przekroczenie właściwej wagi ciała o 20% jest wadą estetyczną. Abstrahując już od aspektów zdrowotnych oraz estetycznych, ludzie z nadwagą odczuwają fizyczną ociężałość, szybciej się męczą, są mniej sprawni ruchowo. Trzeba zdać też sobie sprawę, że jeśli osoba waży o owe 20% więcej, np. 84 kg zamiast 70, to każda noga na przemian musi przy chodzeniu dźwigać o 14 kg więcej niż by to wynikało z jej budowy. Łydki muszą więc odpowiednio pogrubić się, aby sprostać ciężarowi, natomiast sklepienie stopy, jeśli nie podoła zwiększonej masie, zacznie się spłaszczać i powstanie płaskostopie. U osób otyłych łatwiej też dochodzi do żylaków podudzi. Grube, obrzękłe nogi stanowią zarówno wadę estetyczną, jak i zdrowotną.

Czytaj całość