Kofeina i jej właściwości

Wszelkie podejrzenia dotyczące ewentualnej szkodliwości kawy skupiają się na kofeinie – naturalnym związku chemicznym, narkotyku, którego niewielkie ilości można zna- leźć właśnie w ziarnach kawowych, kakaowych, w liściach herbacianych i orzeszkach cola. Przy przyrządzaniu napoju ze wspomnianych surowców różne ilości kofeiny przedostają się do roztworu. Z przeliczenia wynika, że 5 uncji palonej kawy (średnia ilość surowca na 1 filiżankę) zawiera od 80 do 120 miligramów czystej kofeiny, natomiast kawa instant od 66 do 99 miligramów. Nawet reklamowana kawa bezkofeinowa zawiera jej do 2 miligramów. Zawartość kofeiny zależy przede wszystkim od gatunku kawy. I tak np. kawa typu „robusta” zawiera jej dwukrotnie więcej niż „arabska” lub „selekt”.

Również inne, pokrewne kawie napoje zawierają kofeinę, np. filiżanka dobrej herbaty mieści w sobie od 30 do 60 miligramów kofeiny. Tak więc, nawet dzieci przyjmują kofeinę, gdyż 2 butelki (0,25 I) coli to pełna filiżanka kawy.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>