Krople propolisowe

Kawałki propolisu oczyścić z widocznych zanieczyszczeń i zalać wodą, usunąć pływające resztki słomy, wosku, drzazgi. Osuszone bryłki propolisu zamrozić w lodówce, a następnie zemleć w młynku do mielenia kawy. Porcję zmielonego kitu (50 g) wsypujemy do butelki, najlepiej ciemnej, i zalewamy 1/2 I spirytusu 95 proc. Odstawiamy roztwór na dziesięć dni w ciemne miejsce, ale codziennie potrząsamy butelką przez około 1 minutę. Po dziesięciu dniach krople nadają się do stosowania. Można je zlać do mniejszych buteleczek, aby oddzielić osad.

Mleczko propolisowe. Do przegotowanego, ciepłego jednego litra pełnotłustego mleka wsypać 100 g zmielonego propolisu. Przez 10 minut podgrzewać na kuchence tak, aby nie wrzało. Mieszać drewnianą łyżką lub patyczkiem. Po wystygnięciu usunąć utworzoną na powierzchni warstwę wosku i przefiltrować. Lek, zażywany 2 razy dziennie po łyżce stołowej, jest skuteczny przy przeziębieniach, astmie, bronchicie i prostacie oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>