Krystalizacja i rodzaje miodu

Świeży miód, tzw. patoka, występuje w stanie płynnym, natomiast po pewnym czasie ulega krystalizacji, czyli krupieniu. Trzeba od razu wyjaśnić, że stężenie i krystalizacja nie zależą od ewentualnej domieszki cukru (byłoby to fałszowanie miodu). Jest to naturalny proces, często zachodzący w roztworach nasyconych, a takim również jest miód.

Miód w postaci krystalicznej może być przechowywany przez długie lata. Znane są wypadki znalezienia naczyń z miodem pochodzącym sprzed kilkuset lat i nadającym się do spożycia. Faktem jest, że gliniane naczynia z miodem były z wierzchu zalane woskiem.

Miód w postaci stałej bardzo łatwo doprowadzić ponownie do stanu patoki. Wystarczy słoik z miodem wstawić do metalowego naczynia z wodą i podgrzewać wolno przez jakiś czas. W temperaturze 45°C kryształy miodu całkowicie tracą swoją strukturę.

Rozróżniamy trzy zasadnicze rodzaje miodów: nektarowy, spadziowy i mieszany. Miody nektarowe odznaczają się najczęściej jasną barwą, aromatem i delikatnym smakiem. Miody jasne są z reguły łagodniejsze od miodów ciemnych. Miód spadziowy posiada zielonkawe i szare odcienie, mdławy smak i szybciej ulega krystalizacji.

A oto najpopularniejsze gatunki miodów: o lipowy – działający antyseptycznie i uspokajająco,

smaku słodko-gorzkawym, skuteczny przy przeziębieniach, gorączce, bezsenności i depresji

® lawendowy – antyseptyczny, pomocny przy grypie, choro-bach płuc i oskrzeli, bezsenności i zaburzeniach pracy nerek

© akacjowy – o mdławym smaku, zalecany przy przeziębieniach i zaburzeniach układu trawiennego

© wrzosowy – pomocny w schorzeniach nerek, pęcherza – 1 prostaty, o smaku ostrym, mało słodki i lekko gorzkawy

© gryczany – łagodzący stany wyczerpania, nerwice i sprzyjający zrastaniu się kości, o charakterystycznym słodkim smaku

© wielokwiatowy – często zalecany przy schorzeniach alergicznych, o smaku łagodnym, lekko słodki

© spadziowy – zalecany przy chorobach dróg oddechowych, układu krążenia, zapaleniu płuc i jako środek pomocniczy przy gruźlicy.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>