Kwas i jego przyrządzanie

Sok brzozowy należy podgrzać do temperatury 35°-36°C i dodać do niego drożdże (10 g na 1 litr soku). Naczynie z sokiem pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu. Po tym okresie kwas gotów jest do spożycia. Jest to lekko gazowany napój, szczególnie zalecany do picia podczas upałów. Jego trwałość dochodzi do 3 miesięcy.

W celach leczniczych zaleca się picie soku z rana na czczo po 1 szklance dziennie, przez kilkanaście dni można też wypijać po kieliszku trzy razy dziennie. Sok brzozowy czyści krew, nadaje twarzy świeży wygląd i chroni płuca przed chorobami nowotworowymi. Aby korzystać z niego poza okresem wiosenno-letnim, należy zaraz po pozyskaniu z drzewa zlać go do słoików i poddać pasteryzacji.

Pielęgnacja włosów. Sok z brzozy idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów. Należy go wcierać we włosy i zmyć ciepłą wodą. Nadaje włosom połysk, elastyczność oraz usuwa łupież. Połączenie soku brzo zowego z alkoholem daje wodę brzozową, która również jest doskonała do pielęgnacji włosów.

Po licznych kontrowersyjnych opiniach dziś nie ma już wątpliwości, że huba brzozowa ma właściwości lecznicze w chorobach nowotworowych. Musi pochodzić z żywej brzozy, jednak tylko z niektórych regionów świata i to po uprzednich badaniach.

Huba występuje w dwóch odmianach: czarnej lub ciemno-brązowej oraz białej. Obie odmiany posiadają właściwości lecznicze. Można ją przyjmować w postaci zastrzyków lub wywaru. Domowym sposobem wywar sporządza się następująco: zetrzeć na pył 1/2 kg huby czarnej, 1/2 kg huby białej i wymieszać ze sobą. Kopiastą łyżkę proszku zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut. Gdy ostygnie, przecedzić i pić 3 razy dziennie po szklance 20 minut po posiłku.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>