Łaźnia parowa

Jej istotą jest para wodna o temperaturze 45°C. Doprowadza ją system rur usytuowanych pod miejscami do siedzenia lub leżenia. Ławy są ustawione w piramidy, aby u podstawy temperatura była najniższa, a w górze najwyższa. Zabieg nie powinien przekraczać 15-20 min. Również ograniczona jest ich częstotliwość – do dwóch razy w tygodniu.

Kąpiele w łaźniach stosuje się przede wszystkim w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, gośćca, nerwobó- lów, chorób przemiany materii i otyłości. Przeciwwskazania dotyczą szczególnie chorób układu krążenia, choroby wrzodowej oraz gorączki.

Terapię tę szczególnie zaleca się przy wszelkiego rodzaju chorobach reumatycznych, zwyrodnieniach kości, stanach zapalnych stawów, ścięgien, nerwów i obwodowych naczyń krwionośnych. W tzw. chorobach kobiecych okłady borowinowe są niezwykle skuteczne, zwłaszcza w leczeniu schorzeń jajników, zalecane są także przy stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego.

Borowina jest przebogatym środowiskiem organicznym, powstałym przez wieki, a nawet tysiąclecia. Składa się ze zbu-twiałych roślin oraz żyjącej tam fauny. Proces butwienia dokonywał się przy ograniczonym dostępie powietrza, jak też ogromnej wilgotności. Masa borowinowa ma silne właściwości bakteriobójcze i konserwujące. Tę jej właściwość zwierzęta wyczuwają instynktownie i w wypadku zranienia nurzają się w błotnej substancji.

Kąpiel borowinową przygotowuje się ze świeżej masy, jak również z gotowych porcji, paczkowanych hermetycznie. Należy zwracać uwagę, aby borowina paczkowana zachowała odpowiednią wilgotność, gdyż wysuszona traci większość swoich leczniczych właściwości.

Masę borowinową rozdrabniamy i lekko rozcieńczamy ciepłą wodą, a następnie podgrzewamy do temperatury 40°C, najlepiej nad parą. Podgrzaną i rozdrobnioną masę nakładamy cienką warstwą (3-5 cm) na chore miejsce, owijamy je płótnem oraz folią, następnie przykrywamy kocem, aby utrudnić utratę ciepła. Czas zabiegu wynosi 15-30 min. Skuteczna kuracja powinna składać się z kilkunastu zabiegów, dokonywanych codziennie lub z jednodniowymi przerwami.

Użytą masę borowinową można wykorzystać kilkakrotnie, lecz za każdym razem należy ją dodatkowo podgrzać o 1°-2°C, jednak końcowa temperatura nie może przekraczać 45°-47°C.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>