Leczenie mleczkiem pszczelim

Mleczko jest wydzieliną gruczołów młodych pszczół, mającą konsystencję śmietanki i smak lekko kwaśny. Zawiera pięciokrotnie więcej białka niż nawet najbardziej tłuste mleko krowie. Znajduje się w nim 65 proc. wody, 12,5 proc. białek, 12,5 proc. węglowodanów, 6 proc. tłuszczów i 4 proc. innych substancji, ponadto zawiera koncentrację kwasu pantotenowego, nie spotykaną w innych produktach (kwas pantotenowy ma wpływ na długość życia ludzkiego), jest też niezwykle bogate w witaminy, makro- i mikroelementy.

Karmione są nim larwy robotnic i trutni przez pierwsze 3-4 dni życia. Pszczoły podają więc swoim niemowlętom najcenniejszy swój pokarm. Znacznie większe ilości od zwykłych larw otrzymuje przyszła matka. Szybciej przez to rośnie, osiąga znacznie większe rozmiary i przede wszystkim dłużej żyje. Jeśli przeciętna pszczoła robotnica żyje około jednego miesiąca, a wyjątkowo tylko miot jesienny około 200 dni (musi przezimować), to pszczoła matka żyje kilka lat.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>