Leczenie pyłkiem kwiatowym

Oprócz nektaru i spadzi, pszczoły zbierają też wcale niemałe ilości pyłku kwiatowego. Duży ul potrafi w ciągu sezonu zgromadzić kilkadziesiąt kilogramów pyłku! Pszczoły zużywają go nie więcej niż połowę (służy jako zasadniczy pokarm dla larw i młodych robotnic), reszta zaś jest magazynowana w formie zapasów i nadwyżkę tę odbiera się zapobiegliwym owadom.

Skład pyłku. Na pyłek kwiatowy składają się męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych. Wykazuje on tak różnorodny i bogaty skład, że nie może się z nim równać żaden inny produkt roślinny. Jego zawartość jest następująca: woda – do 25%, węglowodany – do 48%, tłuszcze – do 4%, składniki mineralne – do 4%, białka – do 47%, witaminy (jest koncentratem niemal wszystkich witamin), inne substancje, np. fitocydy, olejki eteryczne, hormony, enzymy, stymulatory wzrostu i wiele innych.

Skład pyłków bywa bardzo zróżnicowany w zależności od roślin, na których żerują pszczoły. W przyrodzie istnieje niesamowita ilość pyłków, np. na jeden kwiatostan brzozy przypada sześć milionów ziaren pyłku, kukurydzy – pięćdziesiąt milionów! Jeden kwiat jabłoni zawiera aż sto tysięcy ziaren pyłku.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>