Lecznicze znaczenie herbaty

Jak wykazały doświadczenia przeprowadzone w elitarnym szpitalu im. Botkina w Moskwie w latach 70., herbata daje doskonałe wyniki w leczeniu czerwonki. Najsilniejsze działanie bakteriobójcze ma herbata zielona, mało popularna w Europie. Obserwując chorych na czerwonkę i tyfus brzuszny, stwierdzono, że nawet w najcięższych przypadkach bakterie czerwonki ginęły już po 3-4 dniach stosowania zielonej herbaty, a w 6-7 dniu następowało wyzdrowienie, natomiast przy aplikowaniu tradycyjnych środków farmakologicznych leczenie trwało znacznie dłużej.

Mocna zielona herbata doskonale działa przy ciężkich wylewach krwi do jamy brzusznej i moczowodowej. Chińczycy, którzy stale piją herbatę i świetnie opanowali sztukę jej parzenia, aby nie tracić cennych olejków eterycznych, prawie nie znają kamicy moczowodowej.

W przeciwieństwie do kawy, herbata pobudza czynność skóry, wywołuje intensywne wydzielanie się potu, który chłodzi ciało. Zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na cerę. Ponadto, podobnie jak kawa, usuwa zmęczenie oraz pobudza korę mózgową do sprawniejszego myślenia.

Napar herbaciany reguluje pracę przewodu pokarmowego, gdyż ułatwia proces trawienia i przyswajanie pokarmów oraz oczyszcza jelita z toksycznych złogów. Rozszerzając lekko naczynia krwionośne, sprzyja lepszemu obiegowi krwi. Ko- rzystnie oddziałuje na pracę takich organów jak wątroba, śledziona, nerki i nadnercza.

Czarna herbata, szczególnie chińska, jest sprawdzonym środkiem na obniżenie cholesterolu. Wypijając trzy szklanki dziennie mocniejszego naparu (lepiej nie słodzić), już po kilku lub najwyżej kilkunastu dniach możemy stwierdzić poprawę wyników poziomu cholesterolu.

W razie zmęczenia oczu znakomite odprężenie przynoszą kompresy zamoczone w esencji herbacianej i położone na powieki.

Aby herbata nie straciła swych cennych właściwości, musi być umiejętnie parzona. Wpływ na jakość naparu mają woda, naczynia i sposób parzenia.

Woda powinna być gotowana tylko jeden raz. Ponieważ woda w Europie ma zazwyczaj podwyższoną twardość, należy ją odstawiać na 1 dobę. Nie należy używać wód mineralnych.

Przed wsypaniem herbaty konieczne jest wyparzenie czajniczka. Po wsypaniu porcji suchej herbaty zalewamy czajniczek lub dzbanek do połowy, a po 4-5 minutach uzupełniamy gorącą wodą. Po kilku minutach rozlewamy napar do filiżanek. Herbatę należy pić świeżo parzoną, gdyż po kilku godzinach zaczyna tracić swoje właściwości.

Do najbardziej zalecanych należy zaliczyć: rumianek, dziką różę, dziurawiec, lipę i miętę. Można zbierać kwiaty i listki samemu i suszyć, ale ostatnio nie brak gotowych herbat ekspresowych. Wystarczy zalać wrzątkiem i dosłodzić do smaku.

Herbatki ziołowe są szczególnie polecane w okresie zimy. Należy je pić 1-2 razy dziennie zamiast naturalnej herbaty lub na przemian.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>