Leki nasercowe

I sposób: 1/2 kg cebuli dymki obrać i warzyć do rozgotowania w 1/2 kg miodu. Zażywać 3 razy dziennie po łyżce stołowej przed jedzeniem.

II sposób: Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i zmieszać z 1/2 kg podgrzanego lekko miodu. Następnie 2 żółtka zmieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać miód z cytrynami. Zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce zaraz po jedzeniu.

III sposób: 100 g wyłuskanych pestek z dyni utrzeć na miazgę, 100 g ryżu opiec na kolor beżowy i zemleć, dodać 100 g świeżego masła i 100 g lekko podgrzanego miodu. Całość wymieszać do konsystencji jednolitej masy. Zażywać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie po jedzeniu.

Utłuc razem ze skorupkami 7 orzechów włoskich, dodać dwie przekrojone na pół cebule (z łupinami), 4 łyżki pączków sosno-wych, 4 gniazda nasienne z owoców pigwy, 2 korzenie lukrecji,

– 1 łyżeczkę języcznika zwyczajnego, łyżeczkę babki szerokolist- nej, łyżeczkę podbiału, łyżeczkę siemienia lnianego, łyżeczkę anyżku, 10 goździków wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać 250 g miodu oraz 250 g cukru i gotować jeszcze przez 10 minut. Wywar przecedzić przez cienkie płótno. Zażywać 6 razy dziennie po łyżce stołowej na 10 minut przed jedzeniem i po upływie dwu godzin po jedzeniu.

Składniki: 1/2 kg miodu lekko podgrzanego, 100 g łuskanych orzechów włoskich, 20 zielonych liści pelargonii, 20 listków bo- dziszka, 20 migdałów, 4 cytryny, 12 g kropli walerianowych, 12 g kropli z kwiatów głogu, 1 łyżka sproszkowanego cynamonu.

Przygotowanie: orzechy, migdały, liście pelargonii i bodzisz- ka utłuc na miazgę, cytryny przekroić na pół, usunąć pestki i zemleć razem ze skórką w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Sposób użycia: 1 łyżka 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>