Maseczka odżywcza

Maseczkę tę zaleca się stosować raz w tygodniu. Na świeżo umytą i wysuszoną twarz należy nałożyć cienką warstwę pap- ki sporządzonej z 10 g wosku pszczelego, 140 g miodu i soku z 2 cebulek białej lilii.

Plaster miodowo- woskowo-propolisowy. Opracowany został przez polskiego pszczelarza Szczepana Pestkę. Ma spore działanie kojące, szczególnie w bólach po-chodzenia migrenowego, stanach pourazowych i w tzw. bólach nawracających. Spełnia ponadto rolę odżywczą, regenerującą i wzmacniającą.

Wykonany jest z płatka wosku (pogrubionej węzy pszczelej), nasyconego powierzchniowo propolisem z nalewki pro- polisowej na spirytusie (wagowo 30 proc.), przesmarowane- go miodem wielokwiatowym, z wprasowaną na wierzchu gazą higroskopijną, nasyconą propolisem z odparowanej nalewki. Plaster może być wykorzystywany wielokrotnie. Przechowywać go w lodówce, a co jakiś czas uzupełniać warstwę miodu. W razie uczulenia nie należy go stosować.

Jad pszczeli najczęściej kojarzy się z nieprzyjemnym i bolesnym użądleniem. Żądło z porcją jadu jest naturalną bronią pszczół. Niestety, jest to broń ostateczna, bowiem pszczoła na ogół nie może wyjąć żądła i odrywa się od niego, pozostawiając znaczną część swego przewodu pokarmowego. W tej sytuacji owad musi wkrótce zginąć.

Jad pszczeli jest bezbarwnym płynem o kwaśnogorzkim smaku. Posiada bardzo złożony skład chemiczny, który dokładnie jeszcze nie został rozpoznany. Wiadomo, że znajdują się w nim białka, enzymy oraz śladowe ilości wielu innych substancji.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>