Ogólne zasady stosowania ziół

© Nie należy samowolnie stosować ziół trujących, mimo że są pomocne na wiele dolegliwości. o Zioła najczęściej zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 20-30 minut, aby dobrze się zaparzyły. Można też gotować je na wolnym ogniu lub wprost zagotować, wówczas wywar jest mocniejszy. Dotyczy to jednak tylko niektórych ziół lub twardych ich części, np. kory, łodyg, korzeni itp.

© Dzieciom najczęściej podaje się połowę porcji. ® Osoby palące powinny zwiększać ilość pitych ziół, gdyż nikotyna obniża skuteczność ich działania.

© Zioła należy pić również zapobiegawczo, a nie tylko w wypadku wystąpienia dolegliwości. o Należy pić zioła świeżo parzone, nie później niż 10 godzin po zaparzeniu.

© Nie należy używać ziół starych lub spleśniałych. © Do parzenia nie należy używać naczyń aluminiowych i miedzianych. Najodpowiedniejsze są naczynia żaroodporne, szklane i emaliowane.

© Jeśli nie ma innych zaleceń, najlepiej pić zioła na czczo i małymi łykami.

© Po kilku dniach picia danego zioła lub mieszanki organizm przyzwyczaja się i działanie kuracji maleje. Należy więc np. po 2 tygodniach lub 10 dniach przerwać zażywanie jednych ziół, a zacząć pić inne, albo zrobić kilkudniową przerwę.

© Niektóre zioła, szczególnie w mieszance, mogą powodować wysypkę, duszności itp. Należy wówczas przerwać kurację i skonsultować się z lekarzem.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>