Pietruszka i jej zawartość

Za jej ojczyznę przyjęło się uważać słoneczną Hiszpanię. Pie-truszka przechodziła nieco dziwne koleje losu. W starożytnym Egipcie była czczona jako roślina, która wyrosła z krwi Morusa, syna Ozyrysa. Grecy i inne ludy śródziemnomorskie uważały ją za przynoszącą pecha. Do IX wieku w Europie była rośliną prawie nieznaną, w późniejszych czasach musiała wolno torować sobie drogę wśród innych warzyw i owoców. Dziś nikt nie przejmuje się przesądami, a ogromne właściwości odżywcze i lecznicze stawiają pietruszkę na czołowym miejscu w naszym warzywniku.

Pietruszka zawiera w 100 g aż 150 mg witaminy C, 340 mg potasu, 245 mg wapnia, 79 mg sodu, 85 mg magnezu, 95 mg fosforu, 1,9 mg żelaza oraz karoten i witaminy z grupy B.

Jest bezcenna w leczeniu anemii, braku apetytu, osłabieniu, reumatyzmie, podagrze, kamieniach moczowych, nerwicach, biegunce i pasożytach jelitowych. Warto też wiedzieć, że natka z jednej pietruszki zaspokaja na ogół dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Przy stosowaniu wewnętrznym zaleca się picie odwaru z 50 g nasion lub korzeni gotowanych w 1 litrze wody przez 5 minut. Zażywać 2 razy dziennie po 1 szklance przed jedzeniem. Zewnętrznie można zgniecione liście pietruszki stosować po ukąszeniu owadów.

Wywodzi się z klimatu śródziemnomorskiego, a w starożytnym Rzymie był traktowany jako roślina dekoracyjna. W Europie pojawił się w późnym średniowieczu. Ma właściwości odżywcze i lecznicze zbliżone do pietruszki, lecz zawiera mniej witaminy C, bo tylko 38 mg w 100 g masy. Ma więcej potasu, bo aż 393 mg w 100 g korzeni oraz więcej karotenu i witamin z grupy B.

Leczniczo działa przy stanach reumatycznych, odmrożeniach, odświeża krew, sprzyja odchudzaniu, zmniejsza gorączkę oraz wzmacnia funkcję żołądka.

Przy reumatyzmie należy zażywać 1 raz dziennie pół szklanki soku z liści przez 2-3 tygodnie. W przypadku odmrożeń najbardziej skuteczna jest kąpiel nóg w odwarze z bulw.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>