Płatki owsiane w diecie

Płatki owsiane spożywane w dowolnej postaci wzmacniają organizm, pobudzają apetyt, korzystnie wpływają na tarczycę, nadciśnienie i bóle gardła.

Wywar ze słomy owsianej można stosować do okładów w przypadku stłuczeń, obrzęków, nerwobóli i reumatyzmu. Sporządza się go z pół kilograma słomy na 5 litrów wody. Gotować należy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Kąpiel w wywarze ze słomy lub ziarna pomaga odzyskać siły.

Kwiat lipowy w postaci naparu od dawna stosowany jest w medycynie ludowej przy stanach przeziębienia, gorączce, anginie i jako środek napotny. Ponadto ziółka z lipy pomagają zwalczać bezsenność, migrenę, palpitację serca, nerwowość i irytację oraz choroby przewodu pokarmowego.

Najbardziej popularna jest herbatka z kwiatu lipowego. Zaleca się picie jej przynajmniej raz dziennie zamiast kawy lub herbaty. Herbatka z domieszką miodu dodatkowo rozgrzewa wewnętrznie. Picie kwiatu lipowego zimą doskonale uodpar- nia organizm i zapobiega przeziębieniom. Za wielkiego smakosza tego napoju uchodził słynny pisarz Marcel Proust, pomagał mu on w pracy twórczej.

Niezwykle istotne jest, by kwiat lipowy nie pochodził z drzew zatrutych toksynami i spalinami. Najlepiej więc zbierać i suszyć go, mając przekonanie, że przyniesie nam korzyść, a nie zatruje dodatkowo organizm.

Kuracja grzybkiem mnichów tybetańskich wzmacnia organizm, leczy zaburzenia układu trawienia, nadkwasotę, likwiduje stany zapalne, zapobiega obstrukcji i uspokaja nerwowo.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>