Pomidor i jego historia

Pochodzi z Ameryki Południowej. Dość szybko po odkryciu Nowego Świata dotarł do Europy. Z Hiszpanii i Portugalii przez Francję, Włochy i Niemcy zadomowił się w całej Europie. Cie-kawostką jest natomiast to, iż aż do XVIII wieku był traktowany wyłącznie jako egzotyczna roślina ozdobna. Wiele ówczesnych autorytetów naukowych wyrażało jednoznaczną opinię, że pomidory nie są jadalne. Na szerszą skalę zaczęły być uprawiane i spożywane w Rosji na początku XIX wieku. Dziś chętnie włączamy pomidory do zestawu surówek, zaś ketchupem wzbogacamy smak kanapek.

Pomidory zawierają sporo witaminy C, karoten i kwasy or-ganiczne, m.in. kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Spożywanie pomidorów lub ich soku ułatwia trawienie i wzbogaca organizm w witaminy i sole mineralne.

Z powodzeniem można je stosować w leczeniu trądziku skóry (wypryski należy smarować kawałkiem miąższu, a następnego dnia zgniecionymi liśćmi szczawiu). Przy ukąszeniu owadów zaleca się przyłożyć na bolące miejsce zgnieciony liść pomidora.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>