Category Przepisy

Stosowany w Anglii ubój indyków

10 października 2013 Przepisy  One comment

Stosowany w Anglii ubój indyków i perliczek przez powieszenie, mający na celu zatrzymanie krwi w tuszy ptaka, jest u nas rzadko praktykowany i uważany za niehumanitarny.

Gdy ptak jest już martwy, można zacząć skubanie od skrzydeł. Z kolei skubie się szyję, piersi, uda i grzbiet. Wiele gospodyń dla ułatwienia skubania stosuje parzenie tuszek wrzącą wodą. Młode indyczki i perliczki odpierza się na sucho.

Czytaj Dalej

MEDALIONY Z INDYKA

10 października 2013 Przepisy  One comment

Pół indyka (część przednia – piersi), sól, dwie łyżki tłuszczu, łyżka mąki, łyżeczka masła, cytryna. Rozciąć mięso wzdłuż mostka i przeciąć kość obojczykową. Oddzielić mięso od żeber, pozostawiając kość ramieniową skrzydła, następnie ostrożnie usunąć błonę i ścięgna i uciąć ostrym nożem kość ramieniową w stawie. Podzielić mięso z piersi na kilka porcji, uformować okrągłe medaliony. Oprószyć je mąką i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodając pod koniec smażenia masło. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, kładąc na każdym medalionie plasterek cytryny.

PERLI...

Czytaj Dalej

DZIKA KACZKA PIECZONA I

10 października 2013 Przepisy  One comment

Dzika kaczka, sól, majeranek, trzy-4 plastry świeżej słoniny, dwie łyżki tłuszczu Sprawioną i osoloną dziką kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć majerankiem. Obłożyć plastrami słoniny, owiązując nitką, i piec ok. jedna godz., polewając tłuszczem i skrapiając wodą. Po upieczeniu zdjąć nitkę, przekroić kaczkę na pół, ułożyć na półmisku przybranym zieleniną i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami i z sałatą, surówką z czerwonej kapusty, z borówkami lub pieczonymi jabłkami.

Czytaj Dalej

GĘŚ PIECZONA I

10 października 2013 Przepisy  One comment

Gęś, sól, 4 ząbki czosnku, mielony pieprz. Sprawioną gęś natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Ząbki czosnku zmiażdżyć, zmieszać z pieprzem i natrzeć gęś. Ułożyć ją w naczyniu do pieczenia, wlać nieco wody i piec ok. trzy godz. w nagrzanym piekarniku polewając wytopionym tłuszczem i skrapiając wodą. Podawać podzieloną na porcje z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Czytaj Dalej

POTRAWKA Z PULARDY PO CESARSKU

10 października 2013 Przepisy  One comment

Młoda kura, sól, jedna0 dkg masła, 4 cebule, dwie5 dkg pieczarek, szklanka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki. Sprawioną kurę podzielić na porcje, osolić i zrumienić na maśle. Cebule i pieczarki oczyścić i drobno posiekać. Porcje kury umieścić w rondlu (pozostawiając resztę masła na patelni), dodać cebulę i pieczarki, wlać wino oraz ok. jedna jedna wody. Rondel przykryć i udusić kurę na małym ogniu. Z, mąki i pozostałego masła przygotować zasmażkę, dodać ją do potrawki, wymieszać i zagotować. Podawać z ‚ziemniakami purée lub białym pieczywem.

Czytaj Dalej