Przyrządzanie nalewki

To najpopularniejsza postać leku aloesowego, mająca uniwersalne zastosowanie. Przyrządza się ją następująco:

Wybieramy aloes dobrze rozwinięty i o jędrnych liściach jego wiek powinien wynosić minimum pięć lat, żeby był w pełni wykształcony wewnętrznie. Na dwa tygodnie przed ścięciem przestajemy go podlewać. Kwiat pozbawiony wody zacznie wytwarzać w sobie substancję ochronną, na której przede wszystkim nam zależy. Teraz możemy już ściąć kwiat. Owijamy go w papier i przechowujemy przez 5 dni w ciemnym, suchym i chłodnym pomieszczeniu. Po tym okresie liście należy umyć i wytrzeć do sucha. Wyciskamy sok przez maszynkę do mięsa lub w sokowirówce. Do dużego słoja przelewamy sok, dokładamy taką samą ilość miodu oraz wlewamy wytrawne czerwone wino w ilości równej sokowi połączonemu z miodem. Całość mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy przed zakurzeniem i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po dokładnym wymieszaniu nalewkę należy przelać do ciemnych butelek i dobrze zakręcić.

Lek można zażywać trzy razy dziennie, przed posiłkiem, przez pierwszy tydzień po łyżeczce, w następnych tygodniach po łyżce stołowej.

Syrop pomocny w leczeniu gruźlicy węzłów chłonnych Około 200 g soku z aloesu, 400 g miodu, 400 g czerwonego wytrawnego wina i 2 g utartej gałki muszkatołowej gotować przez 1 godzinę na małym ogniu. Po ostygnięciu przecedzić i wycisnąć. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, 20 minut przed jedzeniem.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>