Rzodkiew, rzodkiewka i chrzan

Ojczyzną tych warzyw są Egipt i Chiny. Rzodkiewka jest pochodną rzodkwi, wszakże delikatniejszą w smaku i lepiej przyswajalną przez organizm. W żywieniu ma duże znaczenie nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale również na walory smakowe i dekoracyjne.

Rzodkiewka spożywana na surowo razem z liśćmi zalecana jest przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, bronchicie oraz reumatyzmie. Rzodkiew oddziałuje podobnie, dodatkowo zaś jeszcze jest pomocna przy kamicy nerkowej, schorzeniach wątroby i kokluszu.

Chrzan podawany do mięs znacznie ułatwia proces trawienia, wzmaga apetyt i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Świeżo starty chrzan położony na skórę i przyciśnięty bandażem lub w formie kompresu ma działanie rozgrzewające, pomagając przy bólach reumatycznych, zapaleniu korzonków nerwowych itp. Chrzan z mlekiem może być doskonałą maseczką kosmetyczną położenie na kilka minut warstwy chrzanu wywołuje na policzkach naturalne rumieńce.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>