Spożywanie gruszek

Spożywanie gruszek wskazane jest szczególnie przy nadwadze, reumatyzmie, osłabieniu i cukrzycy. Gruszki należy spożywać przed posiłkami głównymi, do 1 kg w ciągu doby.

Maliny. Znane jest ich napotne działanie, dlatego zalecane są w każdej postaci w leczeniu przeziębień. Ponieważ maliny zawierają dużo żelaza i witaminy B, wskazane są przy anemii, ponadto łagodzą bóle żołądka i mają korzystny wpływ na proces trawienia. Przeciwwskazania dotyczą chorych na zapalenie nerek i podagrę.

Czarne porzeczki. Owoce czarnej porzeczki zalecane są przy reumatyzmie, gośćcu, zaburzeniach wątroby, biegunce oraz wyczerpaniu fizycznym i nera/owym. Zgniecionymi liśćmi można nacierać miejsca ukąszone przez owady.

Surówka ta zyskała już sobie zasłużoną sławę. Kilkutygodniowa kuracja korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie.

Skład surówki może być modyfikowany, w zależności od tego, czym aktualnie dysponujemy. A oto prosty przepis: 5 łyżek płatków owsianych należy zalać 8 łyżkami zimnej wody, uprzednio przegotowanej. Dodajemy łyżkę miodu i 10 siekanych orzechów laskowych. Mieszankę tę zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed spożyciem dodajemy utarte jabłko, 6 łyżek mleka i sok z połowy cytryny. Surówkę można nieco dosłodzić, dodać miodu i owoców sezonowych, mleko zastąpić twarożkiem, a niektóre świeże owoce rodzynkami lub pokrojonymi suszonymi morelami itp.

Wskazane jest spożywanie surówki piękności 2-3 razy dziennie przez około trzy tygodnie.

Ta słodka i przyjemna terapia, znana od niepamiętnych czasów, przeżywa swój renesans. Co prawda, miód jeszcze do niedawna figurował na liście leków, obecnie zaś jest sklasyfikowany jako produkt spożywczy, lecz nie umniejsza to jego właściwości leczniczych.

Miód naturalny wytwarzany jest w ulu z nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Dla uzyskania np. 1 kg miodu pszczoły muszą dostarczyć do ula około 150 tysięcy porcji nektaru, natomiast aby zdobyć ów nektar, muszą oblecieć kilka milionów kwiatów!

Ul to niepowtarzalne laboratorium biotechnologiczne, w którym pszczoły wytwarzają cały zespół produktów. Dzielą się one na produkowane z zebranego pyłku, jak miód, pierz- ga, czyli tzw. chleb pszczeli i propolis, oraz na wydalane, jak mleczko pszczele i jad. Każdy z tych produktów ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i profilaktyce.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>