Tłuszcz też jest potrzebny naszemu organizmowi

Jeszcze do niedawna tzw. tłuszczom nasyconym, znajdującym się m.in. w mięsie wieprzowym, mleku pełnotłustym, maśle, jajach itp., przypisywano wywoływanie ciężkich schorzeń serca. W wielu krajach zachodnich ich konsumpcja zaczęła więc gwałtownie spadać, a ludzie pośpiesznie się odchudzali. Dopiero wyniki kilkuletnich badań specjalistycznych placówek naukowych, głównie amerykańskich, doprowadziły do rehabilitacji tłuszczów. Początkowo sądzono, że są one jedynie źródłem kalorii, jednak dokładne badania wykazały, iż należą do podstawowych i niezbędnych środków odżywczych. Organizm ludzki zdolny jest do samodzielnego wytwarzania wszystkich 20 kwasów tłuszczowych, z wyjątkiem jednego – linolowego. Ten ostatni musi przyjmować z pokarmami.

Niedostateczna ilość kwasu linolowego powoduje poważne zaburzenia tkanek skóry, a całkowite pozbawienie go dopro-wadziłoby do śmierci. Niemowlę pobiera go z pokarmem matki. Człowiek potrzebuje dziennie od 2 do 4 gramów tego kwasu tłuszczowego. Może go dostarczać, wypijając 1,4 litra pełnotłustego mleka krowiego, ale odpowiednikiem tej dawki może być także łyżeczka oleju roślinnego.

Oprócz wymienionych funkcji, tłuszcze poprawiają smak naszych potraw, ponadto tylko dzięki nim rozpuszczane w nich witaminy – A, D, E i K – przyswajane są przez organizm. Zapas tłuszczu w organizmie jest zarazem niezbędnym magazynem naszej energii.

Literatura fachowa podaje wiele wzorów i przeliczeń masy ciała, jednak wszystkie one są zbyt ogólne lub nie zawsze racjonalne. Nie można przecież jednakowej miary stosować do mieszkańca Azji i Stanów Zjednoczonych.

Najbardziej praktyczny i najprostszy jest wzór następujący: ® kobiety – wzrost minus 100 cm i minus 10% z tej sumy, np. pani o wzroście 160 cm powinna ważyć 160 – 100 = 60 i minus 10% z 60, czyli 6, co daje 54 kg

Naukowcy i dietetycy rozróżniają dwa typy otyłości: „gruszkowy” i „jabłkowy”.

„Jabłkowy” to męski typ otyłości, brzuszny. Z doświadczeń wynika, że jest on bardziej niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ charakteryzuje się zwiększonym stopniem ryzyka.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>