Właściwości odżywcze i lecznicze mleczka pszczelego

Na właściwości odżywcze i lecznicze mleczka pszczelego pierwszy zwrócił uwagę żyjący w XVII wieku holenderski pszczelarz Swammerdam. Pierwsze paranaukowe badania przeprowadził sto lat później Francuz Reaumur. Na początku lat 50. naszego stulecia francuski pszczelarz, prof. Alain Cail- las, na podstawie przeprowadzonych doświadczeń stwierdził, że kury, które przestały się już nieść, po spożyciu mleczka pszczelego ponownie zaczęły znosić jaja. Prof. Caillasa poparli wkrótce inni naukowcy, oświadczając, iż regularne zażywanie mleczka pszczelego przez ludzi przynosi takie same rezultaty, jak leczenie żywymi komórkami, czyli przywraca zdrowie i młodość. Była to rewelacja na skalę światową. Do specjalistów leczących nową metodą, jak np. do szwajcarskiego lekarza Niehansa, zjeżdżało wielu polityków i gwiazd filmowych.

Szybko jednak okazało się, że rewelacyjne wyniki uzyskiwane na niektórych gatunkach fauny nie w pełni potwierdzają się w wypadku ludzi. Popularność mleczka zaczęła spadać. Nadal prowadzone są specjalistyczne badania, które wykazały dużą koncentrację w mleczku witamin i innych składników cennych dla organizmu człowieka.

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>